Výklopná garážová vrata nemusí být to pravé. Jaké jsou jejich alternativy?

Rozhodnutí o výběru správných garážových vrat je zásadní pro bezpečnost garáže i váš klidný spánek. Ty naše jsou symbolem moderního technického řešení, které přináší spolehlivost a styl do vašeho domova. Jaký typ je pro vás ale ten pravý? Pokusíme se vám napovědět.

Výklopná garážová vrata

Výklopná vrata ve své době patřila k oblíbeným způsobům zabezpečení garáže. Dnes už ale existují varianty vrat, které toho umí více, rychleji a lépe. V čem však výklopná garážová vrata spočívají, co je pro ně typické a proč byly v posledních letech z velké části nahrazeny?

Konstrukce a funkčnost

Výklopná garážová vrata jsou známá svou jednoduchou konstrukcí, která zahrnuje ocelové panely spojené ocelovými panty. Tento design umožňuje plynulý pohyb vrat vpřed a vzad. K tomu je však potřeba nemalého prostoru před garáží, kam se vrata vyklápějí, což není ve spoustě případů možné. To stejné platí také pro prostor v samotné garáži, kde výklopná vrata také zabírají spoustu místa.

Podstatnou součástí vrat, která umožňuje snadné otevírání a zavírání, jsou také torzní pružiny. Ty jsou umístěné nad vraty a jsou napružené tak, aby vyvážily váhu vratového křídla. Ačkoliv je manipulace díky pružinám o něco zjednodušená, ovládání výklopných vrat bývá ve většině případů mechanické, což může vyžadovat určitý fyzický výkon při jejich otevírání a zavírání. Výjimečně jsou však k dostání také výklopná garážová vrata s pohonem. Celkově je však automatizace u tohoto typu složitější.

Bezpečnost a izolace

I když výklopná vrata mohou poskytovat základní bezpečnostní opatření, jako jsou mechanické zámky a torzní pružiny pro vyvážení váhy, jejich bezpečnostní standardy mohou být nižší ve srovnání s moderními systémy dnešních vrat. Izolační vlastnosti se mohou lišit podle materiálu, ale bezpečnostní funkce výklopných vrat jsou obvykle jednodušší. 
 

Alternativy výklopných garážových vrat od LOMAXu

Jak jsme již zmínili, výklopná vrata nemusí být vždy tou správnou volbou. Existují totiž alternativy s mnohem přesvědčivějšími vlastnostmi a standardy, které strčí výklopnou variantu s přehledem do kapsy. Jaké to tedy jsou?

Sekční garážová vrata

Výklopná garážová vrata jsou často zaměňována za sekční, protože oba tyto modely při pohybu zajíždějí pod strop. Sekční vrata se však skládají z horizontálních sekcí, které se postupně posouvají podél stropu garáže. Tento typ vrat je ideální pro uživatele, kteří chtějí maximální využití prostorumoderní vzhled. Poskytují vysokou izolaci a bezpečnost díky jejich konstrukci a navíc mají vynikající tepelné vlastnosti. I právě proto patří k nejčastěji používanému typu vůbec. V LOMAXu jsou navíc k dostání v modelech HomeDeltaExcellent.

Sekční garážová vrata LOMAX
Sekční garážová vrata jsou nejoblíbenějším modelem vrat současnosti. 

Rolovací garážová vrata

Rolovací vrata se svinují do kompaktního válu nad vchodem do garáže. Jsou ideální pro ty, kteří chtějí maximální prostor uvnitř i vně garáže a preferují moderní a elegantní design. Oblíbené jsou ale také pro garáže po rekonstrukci. Mají vynikající izolační vlastnosti a často jsou vybavena pokročilými bezpečnostními funkcemi.

Rolovací garážová vrata LOMAX
Rolovací vrata jsou ztělesněním bezpečnosti.

Posuvná garážová vrata 

Posuvná vrata LOMAX Praktik jsou takovou obdobou vrat sekčních. Na rozdíl od nich ale nezajíždějí pod strop, ale posouvají se po kolejnicích podél stěny garáže. Tento typ vrat je ideální pro garáže s omezeným prostorem na stropu nebo nenabízejí dostatek prostoru pro otevírání křídel. Stačí jim pouze místo na jedné ze stran garáže. Jejich nepochybnou výhodou je také možnost pootevření pro potřeby rychlého průchodu.

Posuvná garážová vrata LOMAX
Posuvná garážová vrata lze v případě potřeby pouze pootevřít.

Dvoukřídlá garážová vrata

Dvoukřídlá vrata jsou prostě klasika, která nikdy neomrzí. Ačkoliv dnes již existují modernější varianty, po dvoukřídlých vratech je stále velká poptávka. V LOMAXu jsme jen vylepšili jejich materiály a provedení tak, aby odpovídaly standardům 21. století. 

Dvoukřídlá garážová vrata LOMAX
Dvoukřídlá vrata jsou nestárnoucí klasika, která se stále těší velké oblibě.

Jak vybrat správná garážová vrata pro vaši potřebu?

Pokud hledáte garážová vrata, která nabízejí vysokou bezpečnost, moderní design a vynikající izolační vlastnosti, LOMAX vám nabízí skutečně široký výběr. Sekční, rolovací, posuvná a dvoukřídlá vrata jsou naše specialita, která poskytuje komplexní řešení pro vaši garáž.

Sekční vrata jsou ideální pro ty, kteří preferují maximální bezpečnost a izolaci, zatímco rolovací vrata jsou skvělou volbou pro elegantní vzhled a kompaktní uspořádání. Posuvná vrata nabízejí jedinečnou možnost pro garáže s omezeným prostorem, zatímco dvoukřídlá vrata jsou nestárnoucí klasika. Všechny však mají společné jedno – nabízejí o mnoho více benefitů než vrata vyklápěcí

Nenechte si ujít příležitost vybrat si perfektní vrata pro váš domov. Kontaktujte nás pro více informací a poradenství ohledně našich produktů a jejich instalace nebo nám rovnou pošlete nezávaznou poptávku

 

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.