Jaká je škodlivost klimatizace a čím ji nahradit?

Klimatizace má v parných letních dnech rozhodně své výhody. Víte ale také o jejích negativních stránkách? Pokud vás zajímají bezpečnější a úspornější způsoby, jak si uchovat v interiéru příjemné klima, mrkněte na náš článek.

Výhody a nevýhody klimatizace

Vysoké teploty během horkých letních dnů výrazně zatěžují náš organismus: zvyšuje se totiž náš krevní tlak, a tak se více potíme a intenzivněji dýcháme. Horko také snižuje naši schopnost soustředit se, zpomaluje reakce a rozhodování. Proto je stále více interiérů vybaveno klimatizací, která je nám doma i v práci schopna zajistit příjemné klima.

Pohodlí je tedy primární výhodou klimatizace, avšak neměli bychom zapomínat ani na její stinné stránky. K těm patří nezanedbatelné vstupní náklady na pořízení, vysoké náklady na provoz klimatizace a údržbu, ale především možné negativní dopady na zdraví. Zvláště pokud je klimatizace nekvalitní, špatně nastavená nebo ji používáme nevhodným způsobem.

Rozdíl mezi teplotou v místnosti a venkovní teplotou

Ne každý z nás respektuje doporučení lékařů, podle kterých by rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizované místnosti neměl přesahovat sedm stupňů. Ideálně by však teplota v místnosti měla být o pět stupňů nižší než venkovní teplota. Pokud je rozdíl výrazně vyšší, hrozí nachlazení a letní angíny.

Vysušená pokožka a podrážděné oči

Problematický může být i větrák, zvláště pokud fouká vzduch přímo na vás. Vysušuje pokožku a způsobuje pálení očí. Často vadí také hlučnost klimatizace a to, že v klimatizovaných místnostech by se neměla z důvodu úspory energie i správné funkčnosti otevírat okna. Nevýhod klimatizace je tedy celá řada.

Rodinný dům s béžovými venkovními roletami
Venkovní rolety nejenže ochlazují interiér v létě, ale zároveň brání tepelným ztrátám a šetří vám energie v zimě.

Jaké jsou alternativy klimatizace?

Naštěstí se nabízejí i jiné způsoby, jak si klima v interiéru zpříjemnit. Například různé zvlhčovače vzduchu, rekuperace, ale první místo mezi nimi zaujímá klasický prostředek, který má oproti výše zmíněným navíc výhodu nulových nákladů na provoz. Je jím stínicí technika.

Stínicí technika jako pasivní chlazení interiéru

Výhod venkovního stínění oken je celá řada. Především vám zaručí efektivní ochlazení s úsporou nákladů, protože provoz stínicí techniky téměř nic nestojí ani v případě elektrického či automatizovaného ovládáníVenkovní stínění ochlazuje interiér pasivně, zadrží až 94 % slunečního svitu a zvládne snížit vnitřní teplotu až o 10 stupňů. Můžete volit z více druhů stínicí techniky, z nichž každý má své přednosti.

Venkovní žaluzie

Ve venkovních žaluziích získáte elegantní a nadčasový doplněk domu. Těm z vás, kteří si kladou otázku, zda venkovní žaluzie, nebo klimatizaci, doporučujeme článek Výhody venkovních žaluzií oproti klimatizaci. Další přínosy venkovních žaluzií jsou tyto:

  • Dvakrát účinnější ochlazení než u klasických vnitřních žaluzií,
  • naklápěním lamel snadno regulujete prostup světla i míru soukromí,
  • ovládat je můžete odkudkoli mobilní aplikací nebo tlačítkem,
  • lze je vybavit chytrými čidly, která sama regulují přirozené osvětlení interiéru.
Moderní rodinný dům s venkovními žaluziemi
Ve venkovních žaluziích získáte elegantní a nadčasový doplněk domu.

Screenové rolety

Screenové rolety jsou moderní alternativou předokenních žaluzií a rolet. Dokáží udržet v místnosti optimální tepelné podmínky. Jejich výhodou je částečná světelná propustnost, která vás nepřipraví o výhled z okna. Kromě toho chrání okna před větrem a částečně i deštěm. K dalším výhodám patří:

  • Chrání před přímými slunečními paprsky,
  • designově doplňují dům či budovu,
  • vizuálně chrání soukromí,
  • regulují intenzitu osvětlení,
  • jsou dostupné v širokém výběru barev.

Venkovní rolety

Předností venkovních rolet je celá řada. Nejenže ochlazují interiér v létě, ale zároveň brání tepelným ztrátám a šetří vám energie v zimě. K tomu si přičtěte následující výhody: 

  • Odstíní hluk z ulice,
  • dokonale zatemní interiér, umožní nerušený spánek i ve dne,
  • chrání vaše soukromí i majetek,
  • chrání vaše okna,
  • lze je ovládat ručně, elektropohonem i automatizovaně.
Velká francouzská okna se screenovými roletami
Screenové rolety jsou moderní alternativou předokenních žaluzií a rolet. Dokáží udržet v místnosti optimální tepelné podmínky.

Možnost využití dotačních programů na stínicí techniku

A to nejlepší nakonec: jelikož venkovní stínění snižuje energetickou náročnost nemovitosti, stát na jejich nákup přispívá různými dotačními programy. Podstatnou část nákladů při pořízení stínicí techniky vám může pokrýt především dotační program Nová zelená úsporám. Na nákup venkovních rolet a žaluzií můžete také využít program Oprav dům po babičceDůchodci a rodiny s nízkými příjmy mohou rovněž podat žádost o zálohovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Plánujete novostavbu, nebo rekonstrukci domu a přemýšlíte, jakou stínicí techniku zvolit? Obraťte se na nejbližšího prodejce LOMAX, nebo nám pošlete nezávaznou poptávku a my se vám ozveme.


Poptat stínicí techniku LOMAX


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.