Jak vyčistit zažloutlá plastová okna

Bílé rámy vašich plastových oken už nejsou sněhobílé? V našem článku vám povíme, jaké jsou příčiny žloutnutí plastu, jak změně barvy plastových oken předcházet a především jak rámy vyčistit, aby opět zářily.

Co způsobuje zažloutnutí oken

kvalitních plastových oken by se vám to při pravidelné údržbě stát nemělo, ale u oken z méně kvalitního materiálu může bílý plast po letech mírně žloutnout. Zevnitř bývá příčinou žloutnutí vaření a nikotin, zatímco zvenku na rámech pracují nejrůznější nečistoty, výfukové plyny, sluneční záření, oxidace PVC materiálu a povětrnostní vlivy.

Jak zažloutnutí odstranit a jaké přípravky používat

Naštěstí existuje pár triků, které by vám měly pomoci vrátit vašim rámům zářivě bílou barvu. A jistě vám udělá radost zpráva, že si většinou vystačíte s přípravky a prostředky, které máte doma.

Řešením může být obyčejný prostředek na mytí nádobí

Pokud jde jen o mírnou změnu barvy plastových oken, měl by pomoci běžný Jar nebo jakýkoliv saponát na nádobí. Rozmíchejte ho v teplé vodě, do které namočíte měkký hadřík či houbu a vyčistěte rám doběla.

Jak vyčistit zažloutlý plast octem

Univerzálním přírodním čisticím prostředkem, který je levný a přitom ho máte v kuchyni stále po ruce, je bílý ocet. Měl by vám pomoct i v případě zažloutlého plastu. Stačí ho smíchat s teplou vodou v poměru 1 : 2 a rozprašovačem ho nastříkat na rám okna. Nechte ho působit 5–10 minut a potom okna otřete měkkým hadříkem či houbou a opláchněte čistou vodou. Silnější znečištění zkuste odstranit jemným kartáčem nebo houbičkou.

Jedlá soda, horká voda… 

Šampionem v čištění zažloutlých plastových oken je také jedlá soda, kterou jistě také doma najdete. Přidejte do ní horkou vodu, vytvořte pastu a naneste ji na rám okna. Nechte ji působit 15–20 minut a pak ji měkkým hadříkem či houbou otřete. Po opláchnutí čistou vodou by měly být plastové rámy opět bílé jako sníh.
 

Přečtěte si také: Jak udržovat okenní rámy

Co k čištění okenních rámů nepoužívat

Pokud nechcete rámy vašich oken zbavit lesku, rozhodně se vyhněte všem abrazivním čisticím prostředkům. Ze hry tedy vynechte:

  • drátěnku i houbičku s drsným povrchem, které mohou plast poškrábat,
  • benzín, čpavek, chlor, metylovaný líh a různá agresivní ředidla,
  • parní čistič, protože pára plast poškozuje
  • a vyhněte se i suchému hadříku – vždy čistěte plast navlhčeným hadříkem či jemnou houbičkou.
Žena s dítětem v otevřeném plastovém okně s dřevěným dekorem
 V LOMAXu nabízíme plastová okna i v celé řadě barev a dřevěných dekorů.

Jak zažloutnutí předejít

Především byste doma neměli kouřit a při vaření doporučujeme důkladně větrat. A zásadní je samozřejmě pravidelná údržba oken – jak na to vám poradíme v našem článku Jak umýt okna. Stačí se jim dvakrát do roka pověnovat s vodou a saponátem, zbavit je nečistot, prachu a pylu, samozřejmě také zkontrolovat kování i těsnění a budete je mít dlouhá léta jako nová, pokud jste zvolili okna od ověřeného výrobce.

Řešením je samozřejmě také pořídit plastová okna v jiném dekoru či barvě. Dnes už plastová okna dávno nemusí být jen bílá. V LOMAXu si vyberete z celé řady dřevěných dekorů a barev, jako jsou např. i odstíny krémové. Kromě plastových oken u nás seženete také špičková hliníkovádřevěná okna

Rádi vám s výběrem poradíme. Stačí, když nám pošlete nezávaznou poptávku nebo se stavíte na nejbližší pobočce LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.